fbpx

Energy Vault sai valmis esimese hiiglasliku 25 MW gravitatsioonipatarei Hiinas

(Foto: Energy Vault)

Šveitsi firma Energy Vault kinnitusel valmis neil tõenäoliselt maailma suurim gravitatsioonienergia salvestusjaam, mille salvestusmahuks on 100 MWh. Tegemist on väga laia pilvelõhkujat meenutava ehitisega, kus talletatakse raskusi kõrgematele korrustele ajal, kui päikese- ja tuuleenergia on odav ning seda jääb üle. Tuulevaiksel ööl hakkavad aga raskused liftidega alla liikuma ja toodavad sel ajal puudu olevat energiat, mis on salvestatud rasketesse plokkidesse.

Pärast kriitiliste jõuelektroonika komponentide valmis saamist algas vastvalminud EVx tüüpi gravitatsioonipatarei kasutuselevõtt juunis. See peaks olema täielikult kohalikku elektrivõrku ühendatud neljandas kvartalis 2023.

Süsteem on ka maailma esimene kaubanduslik-, elektri põhivõrgu mastaabis gravitatsioonienergia salvestussüsteem, mis pakub säästlikumat alternatiivi olemasolevatele pumphüdroelektrijaamadele, mis praegu moodustavad ligi 90% kogu energiasalvestuse võimsusest maailmas. Pumphüdroelektrijaamad pumpavad vett kõrgemale veehoidlasse sel ajal, kui tekib roheenergia ülejääk ning toodavad hüdroelektrijaamas elektrit sel ajal, kui on energia puudujääk,

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellijana on Sul ligipääs kõikidele Directori ning Inseneeria veebiartiklitele ja arhiivile.

Kommentaarid on suletud

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt