fbpx

Nordeconi näide: AI muudab ehitusprotsessi inimlikuks

Esimene n-ö AI-pääsuke: Tallinnas Pärnu maantee äärde kerkiva kõrghoone Vektor kahe torni ehitusprotsessi juhib ehituse peatöövõtja Nordecon tehisintellekti kasutava tarkvara abiga. (Foto: Ants Vill)

Vektori kõrghoone(te) ehitusel Tallinnas on Eestis esimest korda suures mastaabis kasutusel tehisintellekti (artificial intelligence, AI) rakendus ehituse planeerimisel, kogu protsessi juhtimisel ning kvaliteedikontrollis. Eesti ehitusfirma Nordecon, Iisraeli tarkvarafirma Buildots ning Tallinna teaduspargi Tehnopol ühisest pilootprojektist loodetakse suurt kasu ja ka hõlbustust ehituslike suurprojektide puhul. Kirjutab Ants Vill.

Nordecon AS-i digilahenduste projektijuht Risto Vahenurm (Foto: Ants Vill)

On reede õhtupoolik 16-korruselise büroo- ja korterelamu ehitusel. Ehitusjärgus korrusele siseneb nõuetekohase neoonvestiga mees, kel peas valge kaitsekiiver. Ta peatub korraks trepi kõrval seinal asuva kollase, korruse märgendit kandva kleepsu juures ning liigub siis mööda koridori edasi, aeg-ajalt peatudes ning lastes pilgul liikuda nii seinu,

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellijana on Sul ligipääs kõikidele Directori ning Inseneeria veebiartiklitele ja arhiivile.

Kommentaarid on suletud

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt