fbpx

Piltuudis: Hormuzi väinas saatis USA sõjalaevu mehitamata paat

(Foto: (CC) USA mereväejuhatus)

Droonpaatidest ja drooniparvedest on räägitud juba aastaid, kuid nüüd on need ametlikult mereväe käsutusse jõudnud, näitab hiljuti avaldatud foto Hormuzi väinast.

6. augustil läbisid Pärsia lahte Omaani lahega ühendavat Hormuzi väina L3 Harris Arabian Fox MAST-13 mehitamata pealveelaev, USA rannavalve kiirreageerimislaev USCGC Charles Moulthrope, kuivlasti- ja laskemoonalaev USNS Amelia Earhart ning juhitavate rakettidega hävitaja USS Thomas Hudner.

Arabian Foxi nimeline mehitamata alus MAST-13 on kaugjuhitav, kuid suudab ka ise ülesandeid täita. Seni on pigem kasutatud seda eemalt juhtides. Droonpaat on 13 meetri pikkune kiire püüdurlaev, mille maksimaalne kiirus on üle 40 sõlme ja sõiduaeg 36 tundi või rohkem.

Paat loodi peamiselt ISR- ehk seiresüsteemi platvormina, mis sisaldab integreeritud andurite komplekti, nagu EO/IR Pan-Tilt-Zoom jälgimiskaamerad, radar jm. Laeva kaks diiselmootorit koos veejoaga töötava tõukejõuga tagavad erakordse manööverdusvõime ja kiiruse.

MAST-13 videokanaleid kasutatakse ka kaldale ja teistele laevadele pildi edastamiseks,

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellijana on Sul ligipääs kõikidele Directori ning Inseneeria veebiartiklitele ja arhiivile.

Kommentaarid on suletud

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt