fbpx

Teadlased võimaldavad nuusutada ruumilist filmi

(Foto: Hongkongi linnaülikool / teadustöö)

Hongkongi linnaülikooli (City University of Hong Kong, CityU) teadlased said valmis lihtsa nina alla kleebitava seadme, millega võib vastavalt filmitegija taotlustele ka erinevaid filmiga edastatavaid lõhnu tunda.

Hongkongi linnaülikooli teadlaste juhitud uurimisrühm leiutas hiljuti uudse traadita liidesega ning nahale kinnitatava haistmissüsteemi, mis suudab miniatuursete lõhnageneraatorite abil vabastada mitmesuguseid lõhnu. Uus tehnoloogia integreerib lõhnad virtuaal- või liitreaalsusesse, et pakkuda uutmoodi kaasahaaravat kogemust 4D-filmide vaatamisel või isegi meditsiinilahendustes, kus on vaja näiteks üle veebi õpetada või lõhnade abil patsiendil mälu taastada.

Prototüüp, mis kinnitub nahale plaastriga (Foto: Hongkongi linnaülikool / teadustöö)

„Haistmine mängib inimeste tajus olulist rolli,“ ütles uuringu kaasautor dr Yu Xinge, kes on CityU biomeditsiinitehnika osakonna dotsent. „Praegused haistmistehnoloogiad on aga seotud peamiselt suurte instrumentidega, mis tekitavad lõhnu suletud piirkonnas või ruumis.“

Seda silmas pidades töötasid dr Yu ja tema kaastöötajad Beihangi ülikoolist välja uue põlvkonna kantava haistmissüsteemi,

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellijana on Sul ligipääs kõikidele Directori ning Inseneeria veebiartiklitele ja arhiivile.

Kommentaarid on suletud

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt