fbpx

Hispaaniasse kerkib Euraasia suurim tehisliha vabrik

(Foto: Robert Owen-Wahl, Pixabay)

Brasiilia lihatootja JBS tütarettevõte BioTech Foods alustas Hispaanias oma esimese laboris kasvatatud liha kaubandusliku mastaabiga tehase ehitamist, mis peaks valmis saama 2024. aasta keskpaigaks.

Tehas, millest saab ilmselt maailmas suuruselt teine sedalaadi tööstus, peaks aastas tootma rohkem kui 1000 tonni tehislikku veiseliha. Pikemas perspektiivis võiks suurendada tootmisvõimsust 4000 tonnini aastas.

Möödunud aasta detsembris alustas Iisraeli lihatootja Believer Meats maailma suurima kultiveeritud lihatehase ehitamist Põhja-Carolina osariigis Raleigh’ lähedal. Laboriliha mõistlikkus on küll hiljuti mõnede teadlaste poolt kahtluse alla seatud, kirjutab Singularity Hub, kuid see ei paista tööstust heidutavat.

Hispaania tehas keskendub vaid loomalihale, samal ajal kui maailmas on rajatud mitmeid sünteesliha tehaseid, mis toodavad kanafileed ja vähemal määral ka sealiha. BioTech Foodsi andmetel kasutab sünteesliha tootmine 99% vähem maad, kuni 96% vähem vett ja kuni 45% vähem energiat kui traditsiooniline loomakasvatus.

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellijana on Sul ligipääs kõikidele Directori ning Inseneeria veebiartiklitele ja arhiivile.

Kommentaarid on suletud

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt