fbpx

Urmas Ruuto: küberrünnakuks piisab kaugloetavast veemõõtjast

(Foto: NATO küberkaitsekoostöö keskus)

Ukraina sõda on toonud küberkuritegevusse uue hoo ja rünnakustrateegiad. NATO küberkaitsekoostöö keskuse tehnoloogiajuhi ja rahvusvahelise küberkaitseõppuse Locked Shields ühe korraldaja Urmas Ruuto kinnitusel teeb lisaks ilma asjade internet (ingl Internet of Things, IoT), mille tagajärjeks laieneb potentsiaalsete küberrelvade hulk.

Seekordne (18.-21. aprill, toim) õppus oli suurem kui kunagi varem – korraldajaid umbes 400, osalejaid suisa ligi 2600 inimest. „Lisaks traditsioonilistele IT-süsteemidele, oleme õppusesse kaasanud kriitilise taristu komponente ja militaarsüsteeme. Sellel aastal olid nendeks täisfunktsionaalne 5G mobiilsidevõrk – tehnoloogia mida kohalikud operaatorid veel ei kasutagi, sateliitside, taktikaline side, gaasijuhe ja õhutõrjesüsteem,” loetles Ruuto, kelle  ülesandeks oli varustada õppus vajaminevate süsteemidega.

Urmas Ruuto (Foto: Annika Metsla)

NATO küberkaitsekoostöö keskuse (The NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence, CCDCOE) üks olulisemaid ülesandeid on mõelda osalejate jaoks aasta-aastalt välja üha keerukamaid probleeme.

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellijana on Sul ligipääs kõikidele Directori ning Inseneeria veebiartiklitele ja arhiivile.

Kommentaarid on suletud

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt