fbpx

EL-is võivad sisepõlemismootoriga autod sõita ka pärast 2035. aastat! Seda aga ühel tingimusel…

(Foto: Foto: Mike B, Pexels)

Teatavasti võeti Euroopa Liidus hiljuti vastu määrus keelustada kõikide uute sisepõlemismootoriga autode müük alates 2035. aastast. Üks suurimaid selle nõude vastu sõdijatest oli Saksamaa, kus peeti keelustamist ebareaalseks. Just Saksamaa soovil suruti läbi erand, millega võib traditsioonilisi mootorikütusega autosid veel müüa. Nimelt peavad need kasutama sünteetilisi kütuseid, mille süsinikujälg on null.

Sünteetilised kütused on üsna uus nähtus ja näiteks vesinik, kui see ei ole saadud maavarast, vaid elektrolüüsiga taastuvat energiat kasutades, on sellele tingimusele vastav. Vesinikutehastes sünteesitakse veel ka metaani, mida saab samuti sisepõlemismootoriga autode energiaallikaks kasutada.

Selle ettepanekuga on aga üks probleem. Nimelt peab olema võimalik mootoritel tuvastada, kas tegemist on rohelise ehk sünteeskütusega ja juhul, kui tangitakse fossiilset kütust, peab auto kuidagi selle kasutamist takistama ja mitte käivituma. Samas on sünteeskütused toodetud töötama senistes juba olemasolevates sisepõlemismootorites. Seega on vaja ikkagi uusi mootoreid toota,

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellijana on Sul ligipääs kõikidele Directori ning Inseneeria veebiartiklitele ja arhiivile.

Kommentaarid on suletud

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt