fbpx

Mitmehäälse veenvuse efekt

Tõdemus, et me kaldume uskuma väiteid, mida paljud erinevad inimesed kinnitavad, on tõenäoliselt meist igaühele tuttav. Mida enam kinnitust, seda enam tundub väide usaldusväärne. Kuid nagu kirjutavad uurijad viimatises Journal of Marketing Researchis, toetudes nelja mahuka katse tulemustele, on säärase tõdemuse tekkimine meis alateadlik ja väljendub seetõttu ka üsna ootamatutes olukordades. Nimelt analüüsisid teadlased suure hulga reklaamvideote vaatamise tulemusena katsealuste arvamuse muutumist ühe või teise toote kohta käiva väite paikapidavusest. Nagu ilmnes, pidasid katsealused veenvamaks väiteid, mille esitamises oli samas videos osalenud mitu erinevat häält, näiteks mõnes lavastatud olukorras. Argumentide esitamisel polnud oluline mitte visuaalselt isikute olemasolu (nt rahvarohke demonstratsioon), vaid see, et argumenti väljendati erinevate inimhäälte poolt. Mitmehäälsus oli seda veenvam, mida lihtsamini oli esitatud argument katsealuse jaoks mõistetav (ei olnud liialt tehniline) või kui katsealune oli argumendi uskumises varem n-ö kahevahel. Nagu artikli autorid kirjutavad, annavad läbi viidud katsete tulemused üksjagu uut mõtteainest turunduslahenduste disainiks,

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellijana on Sul ligipääs kõikidele Directori ning Inseneeria veebiartiklitele ja arhiivile.

Kommentaarid on suletud

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt