fbpx

Kelladest ja pilvedest

Veigo Kell

20. sajandi üks mõjukamaid teadusfilosoofe Karl Popper jagas maailma probleemid tinglikult kahte rühma: kellad ja pilved. Kellaprobleemid on Popperi sõnul korrastatud süsteemid, mis on olemuselt selged ja mida saab lahendada, jaotades tegevused väiksemateks osadeks. Nagu näiteks kell: sa paned selle osadest kokku ja kui see näitab aega, ongi lõpptulemus käes. See ei tähenda kaugeltki, et lahendus peaks olema lihtne (võtame või isesõitvad autod), aga asja olemust on üldiselt kerge mõista.

Pilveprobleemidega on vastupidi. Pilved on segased, hõlmates ebakorrapära ja olles raskesti mõistetavad. Pilvede puhul pole selget lõpp-punkti ja alati polegi aru saada, kas probleem sai lahendatud või ei. Siia kuuluvad suhted, poliitika ja muidugi juhtimine. Need on olulise mõjuga, kuid nende korrastamine on iseasi.

Popper ütleb, et sageli hakatakse pilveprobleeme lahendama kellaprobleemidena, püüdes samas jätta siiski muljet, et tegeletakse pilveprobleemidega. See on muu hulgas ka üks põhjus,

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellijana on Sul ligipääs kõikidele Directori ning Inseneeria veebiartiklitele ja arhiivile.

Kommentaarid on suletud

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt