fbpx

Proaktiivse käitumise varjukülg

Iga juhi lemmiktöötajate hulka kuuluvad tõenäoliselt ikka need, kes tunnevad probleeme ära ja lahendavad need, ilma et juht peaks oma tähelepanu sellele suunama. Kui seni on uuringute tulemusena arvatud, et niisuguse käitumise motiiviks on pigem positiivne emotsioon – soovitakse ju mingi probleem lahendada või ära hoida –, siis viimatises Journal of Applied Psychologys avaldatud uuringu kokkuvõttes tuuakse välja ka sellise proaktiivse käitumise varjukülg. Nimelt ilmnes enam kui 1300 katsealusega läbi viidud uuringust, et töötajad, kelle põhimotivaatoriks oli enda näitamine heast küljest (näiteks selleks, et karjääri teha), põlesid võrreldes teiste vaatlusalustega palju suurema tõenäosusega läbi, kui neilt nõuti probleemide ennetamist või uute oskuste omandamist, et ennetamisega hakkama saada. Probleemid ja võimalikud keerukamad väljakutsed tähendasid nende jaoks midagi, millega tegelemine ohustas nende head kuvandit ehk siis tekitas hirmu. Nagu uurijad kirjutavad, tõi nende katse jällegi välja hirmu olulisuse demotivaatorite hulgas ning rõhutas vajadust psühholoogiliselt turvalise töökeskkonna järele,

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellijana on Sul ligipääs kõikidele Directori ning Inseneeria veebiartiklitele ja arhiivile.

Kommentaarid on suletud

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt