fbpx

Droonide masinnägemine on toimiv reaalsus? Jah, Eestis küll!

Mattias Luha demonstreerib suure lennuulatusega drooni Skaut (Foto: Ants Vill)

Eesti ettevõtte KrattWorks arendatavad droonid suudavad maastikul iseseisvalt tegutsedes leida üles nii algusjärgus metsapõlengu, vaenlase tanki kui ka näiteks rappa eksinud marjulise. Selleks kasutatakse tehisintellekti elemente, eelkõige masinnägemist. Kirjutab Ants Vill.

Droone ehitatakse üle kogu maailma, e-kaubandusest soetatud pisike iselendaja on ka tehnikahuvilisele noorele (ja ka tema isale) olnud juba aastaid hea jõulukink. Lisaks paljudele fotograafidele ja operaatoritele vahend uudsete võttenurkade leidmiseks. Ja otse loomulikult – kobedamaid, st keerukamaid, suuremaid ning kallimaid droone kasutatakse korra tagamisel ja päästetöödel, ning – mis üha laiem valdkond – sõjanduses. „Silmad taevas“ on asi, milleta moodsal lahinguväljal enam kuidagi läbi ei saa. Praktika on aga näidanud, et n-ö Hiina poedroonidega kaugele ei lenda, need sunnib vaenlane sidekanali segamise kaudu maanduma või võtab üle.

Aastal 2018 asutatud KrattWorks pole küll (veel) Eesti suurim drooniarendusfirma,

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellijana on Sul ligipääs kõikidele Directori ning Inseneeria veebiartiklitele ja arhiivile.

Kommentaarid on suletud

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt