fbpx

Uus tase droonimaailmas: Bayraktar tegi mehitamata hävitajaga esimese katselennu

Kizilelma (Foto: Baykar)

Aserbaidžaani-Armeenia ja Vene-Ukraina sõjas kuulsust kogunud Türgi droonitootja Baykar on hakanud arendama järgmise taseme mehitamata lennukeid – hävitajaid Kizilelma, mis on veelgi tõhusamad ründerelvad. Neid võib pidada mehitamata hävitajateks, mida on raske tabada ning mis võib vaenlase tagalas kordades rohkem hävingut külvata. 

Kizilelma (Foto: Baykar)

Kizilelma, mis türgi keeles on punane õun, püsib õhus kuni kuus tundi, selle lennuulatus on 925 kilomeetrit ning lennukõrgus 10 000 meetrit. Maksimaalne stardimass on 6 tonni. Droon on 14,7 meetrit pikk ja 3,3 meetrit kõrge.

See võib kasuliku koormusena võtta pardale ühekordselt kasutatavaid lõhkelaenguid, mida veetakse vastavas relvaruumis, kasutada saab näiteks Türgi enda õhk-maa tüüpi täppislahingumoona ja õhk-õhk tüüpi rakette.

Esimese Kizilelma prototüübi toiteallikaks on muuseas Ukraina firma Ivchenko-Progress turboreaktiivmootor AI-25TLT, uuemates versioonides kavatsetakse aga see asendada järelpõletiga Ivchenko-Progress AI-322F mootoriga,

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellijana on Sul ligipääs kõikidele Directori ning Inseneeria veebiartiklitele ja arhiivile.

Kommentaarid on suletud

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt