fbpx

Perfektsionismi lõks

Kui me lepime mugava keskpärasusega, siis jääb meil tähelepanuta, et tegelikult suudame midagi palju enamat. Samas on aga ka perfektsionismil oma varjukülg, nagu kirjutavad uurijad viimatises Journal of Business Researchis, jälgides pika aja vältel enam kui 400 katsealuse isiklikku ja töist arengut.

Varasematest uuringutest on teada, et perfektsionistlik käitumismudel, kus pidevalt taotletakse ideaalset tulemust, kasvatas ka katsealuste hirmu ebaõnnestumise ees ehk sundis neid tegema n-ö kindla peale valikuid, mis omakorda tähendab, et nad olid selle võrra vähem loomingulised. Kuidas aga inimene, keda on kasvatatud kodus perfektsionistlikus vaimus, saab hakkama loovust nõudvate töiste ülesannetega? USAs ja Hiinas läbi viidud uuringud näitasid, et kuigi sellise kasvatuse negatiivne mõju tulevasele töisele loomingulisusele võib olla märkimisväärne, oskasid katsealused ennast ajapikku siiski üsna edukalt loomingulisust nõudva töökeskkonnaga kohandada. Olukord muutus aga kardinaalselt, kui ka nende vahetu juht osutus perfektsionistiks. Sellisel juhul võimendus töötajate hirm eksimise ees ning loomingulisuse näitajad langesid algsega võrreldes veelgi enam.

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellijana on Sul ligipääs kõikidele Directori ning Inseneeria veebiartiklitele ja arhiivile.

Kommentaarid on suletud

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt