fbpx

Teadlased muutsid prussaka eemalt juhitavaks küborgiks

Putuka ranits ja päikesepaneelid lubavad teda eemalt juhtida mitu nädalat (Foto: RIKEN)

Jaapani RIKEN-i uurimisinstituudi teadlased said valmis miniatuurse lahenduse, mis mahub prussaka selga ja võimaldab teda eemalt juhtida. Kogu „seljakoti“ sisu saab toidet putuka tagakehale kleebitud päikesepaneelidest ja kestab nii autonoomselt mitu nädalat. 

Madagaskari hiigelprussakas on varustatud liitiumaku, päikesepatarei, juhtmete ja pisikese elektroonilise seadmega, mis võtab juhtimiskäske vastu üle Bluetoothi. Teadlased usuvad, et tulevikus võiks kaamerate ja muude anduritega „relvastatud“ robotputukaid kasutada näiteks otsingu- ja päästemissioonidel. 

Jaapani teadlased ehitasid prussaka kuue sentimeetri pikkust kehakujuga arvestades polümeerist seljakoti, mis suudab kanda kõiki elektroonikaseadmeid putuka liikumist häirimata. Seljakotis asub elektrooniline kontroller ning liitiumaku. Kontrollerist lähevad juhtmed prussaka erinevate jalgade külge, et neid juhtida.

Kõige keerulisem oli teadlaste arvates toite tagamine päikesepaneelidest. Need olid mikroskoopilised ja tuli ribadena kinnitada putuka tagakeha külge,

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellijana on Sul ligipääs kõikidele Directori ning Inseneeria veebiartiklitele ja arhiivile.

Kommentaarid on suletud

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt