fbpx

Andres Krumme: plastimurest vabaks puidust toodetava bioplasti abil

Professor Andres Krumme (Foto: erakogu)

Eesti teaduse populariseerija 2021, Tallinna Tehnikaülikooli materjalitehnoloogia kaasprofessor Andres Krumme on enam kui kümme aastat kinnitanud, et plastimure peab lahendama ja see on ka võimalik. Aastatepikkune uurimistöö on nüüd vilja kandmas, kuna juba sel sügisel hakkab tehnikaülikooli laboris tööle pilootliin, mis toodab Eesti puidust bioplasti.

Välja on arendatud uudne ja tõhus töötlemismeetod, mida saab pilootliinil rakendada. Liin annab võimaluse viia läbi protsessi viimast peenhäälestust ja sisendite täpsustust enne tööstuslikus skaalas rakendamist. Eesti teadlaste leiutatud protsess lubab seda teha loetud minutitega. Kõige tipuks on bioplasti tooteahel kujundatud nii, et tulevikus oleks võimalik bioplasti korduvalt ümber töödelda.

Jäätmekogused kui mureallikad

Plastide laialdasem kasutamine algas eelmise sajandi keskel, mil maailmas toodeti ca 2 miljonit tonni plasti aastas. 2017. aastal oli see number juba 348 miljonit tonni.

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellijana on Sul ligipääs kõikidele Directori ning Inseneeria veebiartiklitele ja arhiivile.

Kommentaarid on suletud

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt