fbpx

Ukrainlaste Vilha raketid võivad nüüd ulatuda Kertši sillani

Vilha testimine Hersoni oblastis (Foto: Mykola Lazarenko/Ukrainian Presidential Press Service/Reuters/Scanpix)

Mitmikraketiheitja Vilha on ukrainlaste enda arendus, mis suudab saata raketi abistavate mootoritega tüürides täpselt 300 kilomeetri kaugusel asuva sihtmärgi pihta. Süsteem on arendatud Lutši inseneribüroos, kust on tulnud ka kuulus raketikompleks Neptun, mis olevat uputanud venelaste sõjalaeva Moskva.

Vilha põhineb nõukogudeaegsel süsteemil BM-30 Smertš, mis suutis tulistada 90 kilomeetri kaugusele, kuid 300-millimeetrise kaliibriga laskemoona on Ukraina laboris täiustatud.

Maastikuveokile MAZ-543 (8×8) on paigaldatud 12 raketiga mitmikraketiheitja, mida neljaliikmeline meeskond võib välja lasta 45 sekundi jooksul. 42-tonnine raskeveok liigub väga nobedalt – kuni 100 km/h ja toetab tulistamise ajaks maha neli stabiliseerivat jalga.

Ukraina mitmikraketiheitja Vilha on küll pärit nõukogudeaegsest relvastusest, kuid viimased täiendused võivad sellest teha relva, mis ründab üsna täpselt kaugele vaenlase tagalasse (Foto: VoidWanderer / Wikimedia Commons)

Kui Ukraina seadme tehnilised andmed olid varem lubanud kuni 130-kilomeetrist laskeulatust,

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellijana on Sul ligipääs kõikidele Directori ning Inseneeria veebiartiklitele ja arhiivile.

Kommentaarid on suletud

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt