fbpx

Dubais avati maailma suurim vertikaalne farm

Salatitaimed hüdropoonilises aias (Foto: Panthermedia/Scanpix)

Vertikaalsed farmid kuulutavad kliimakriisis ja põllumaade nappuses maailmale uut võimalust toitu kasvatada. Dubais avasid Crop One Holdings ja lennufirmade toitlustaja Emirates Flight Catering ühisfirmas Bustanica maailma suurima vertikaalse hüdropoonilise taimefarmi ECO 1, mis hakkab kasvatama rohelist toitu ligi sajale lennufirmale.

Kasulikku pinda on vertikaalses farmis 30 658 ruutmeetrit. Taimed kasvavad mullavabalt toitelahuses, kontrollitud režiimil ja lillakas valguses, millest on eemaldatud roheline lainepikkus, mida taimed ei vaja ja peegeldavad muidu looduses tagasi (sellest ka kõigi lehtede roheline värv).

Tuleviku põllud on mullavabad ja vertikaalsed – kontrollitud tingimustes kasvavad taimed toitelahustes lilla valgusega riiulites, nagu selles maailma suurimas vertikaalses farmis ECO 1 Dubais (Foto: Bustanica)

Aastas tuleb tehislikult põllumaalt ligi miljon tonni rohemassi, millest tehakse salatit ja muid toiduaineid.

ECO 1 kasutab 95% vähem vett kui põllul kasvatatud saadused,

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellijana on Sul ligipääs kõikidele Directori ning Inseneeria veebiartiklitele ja arhiivile.

Kommentaarid on suletud

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt