fbpx

Kuidas saada leiutajaks

Kuigi Eesti paistab teiste riikidega võrreldes silma naiste märkimisväärse osakaaluga teadlaskonnas, on maailmas laiemalt jätkuvalt ülal küsimus, miks edukate leiutajate hulgas on nii vähe naisi.

Ajakiri Management Science võtab mainumbris selle eraldi vaatluse alla, toetudes Taanis aastatel 1966–1985 sündinud elanikkonna andmetele ning uurides selle põhjal sealseid teadlaste ja leiutajate perekondi sellest aspektist, et mis soost nad on ja mis järjekorras nad perre sündisid. Selgus, et kui peres kasvab poeglaps, siis on samasse perre sündinud tüdrukul, sõltumata sellest kas ta sündis enne või pärast venda, väga väike tõenäosus saada leiutajaks. Ilmnes ka, et noore inimese valik hakata leiduriks on suuresti mõjutatud vanemlikust eeskujust ning paraku ka soolistest stereotüüpidest teatud ametite puhul, isegi nii liberaalses kultuurikeskkonnas nagu Taani. Uuringu autorid tõdevad kokkuvõtteks, et ühiskonna stereotüüpe on küll keeruline murda, aga kindlasti aitavad seejuures kaasa edulood, mida võiks tüdrukutele rohkem tutvustada.

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellijana on Sul ligipääs kõikidele Directori ning Inseneeria veebiartiklitele ja arhiivile.

Kommentaarid on suletud

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt