fbpx

Kuidas selja sirgu saab? Insenerid ja arstid arendasid välja nutikorseti!

Nutikorseti kasutamist saab jälgida reaalajas nutirakenduse abil (Foto: Ants Vill)

Tallinna Tehnikaülikooli inseneride ja Ida-Tallinna Keskhaigla arstide koostöös loodi nutijälgimisega korsett, et edaspidi oleks võimalikult paljudel inimestel selg sirge ja elukvaliteet parem. Vildakselgsus ehk skolioos on eriti noortel väga tõsine häire, mida on kasvueas vaevaline ja tülikas välja ravida, aga juba väljakujunenuna pea võimatu korrigeerida. Kirjutab Ants Vill.

„Olen kõigest testija, minul skolioosi ei ole,“ ütles üks kergelt habetunud noorem mees tehnikaülikooli paindtootmissüsteemide ja robootika demokeskuses, valides näidiste seast augulisest plastist, hallikast polüamiidmaterjalist valmistatud korseti. Erinevalt kahest varasemast proovimudelist on sellele kinnitatud andurid, mille külge saab juhtmete abil ühendada juhtimisploki. „Tegemist on töötava prototüübiga, täpselt minu järgi valmistatud,“ rääkis projektiosaline, TalTechi mehaanika ja tööstustehnika instituudi ettevõtlusspetsialist Alar Niidas, kinnitades koos projektikaaslasega prototüüpi endale ümber keha. Projektikaaslane Jakob Rostovski kuulub tehnikaülikooli Thomas Johann Seebecki elektroonikainstituudi kommunikatsioonisüsteemide uurimisrühma.

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellijana on Sul ligipääs kõikidele Directori ning Inseneeria veebiartiklitele ja arhiivile.

Kommentaarid on suletud

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt