fbpx

Lõuna-Koreasse kerkib maailma esimene ujuv linn. Aga miks?

Kunstniku nägemus ujuvast linnast (BIG/UN-Habitat)

ÜRO, ujuva linna arendaja Oceanix ning Lõuna-Korea Busan tutvustasid hiljuti maailma esimest ujuva linna prototüüpi ehk oma versiooni jätkusuutlikust elukeskkonnast. See on loodud spetsiaalselt Busani jaoks, matkides linna „iseloomujooni“, eesmärgiga sulanduda kokku olemasoleva arhitektuuri ja kultuuriga.

Alates 1880. aastast on maailmamere tase kerkinud 20–23 cm, näitavad USA riikliku ookeani- ja atmosfäärinähtuste administratsiooni (NOAA) andmed. Kolmandik sellest on juhtunud viimase 25 aasta vältel. Prognooside järgi on aastaks 2050 oodata veetaseme tõusu veel ca 30 cm.

Ujuvad linnad võiks olla väljapääs, leevendamaks kliimamuutusest põhjustatud veetaseme tõusu. „Merepinna tõus kujutab reaalselt ohtu mõningatele väikestele saartele ja madalamal asuvatele rannikualadele,“ on kirjas Valitsustevahelise kliimamuutuste nõukogu (IPCC) veebruari lõpus avaldatud raportis. Üha enam kerkiv veetase ohustab rannikualade elektriga varustamist ja taristuid.

ÜRO hakkas kolm aastat tagasi ametlikult uurima ujuva linna kontseptsiooni kui võimalikku mugandumist kliimamuutusega.

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellijana on Sul ligipääs kõikidele Directori ning Inseneeria veebiartiklitele ja arhiivile.

Kommentaarid on suletud

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt