fbpx

Theseuse laev

Veigo Kell

Pole olemas organisatsiooni, mis jääks aja kulgedes täiesti samasuguseks. Keskkond muutub, inimesed ja juhid vahetuvad, muutuda võivad organisatsiooni struktuur, protsessid, tehnoloogiad, tooted-teenused ja mis kõik veel. Aga kas me saame öelda, et üks või teine organisatsioon, kus on vahetunud kõik inimesed ja kasutusele võetud uuem tehnoloogia, ongi nüüd täiesti teistsugune?

Sellistele küsimustele otsiti vastust juba antiikajal. Ligi 2000 aastat tagasi pani Vana-Kreeka filosoof Plutarchos kirja loo Theseuse laevast. Theseus oli mäletatavasti Kreeka mütoloogias Ateena kuninga Aigeuse poeg, kelle tuntuim vägitegu oli koletis Minotauruse tapmine Kreeta saarel asuvas labürindis. Ateenlased olid oma kangelasele nii tänulikud, et otsustasid laeva, millel Theseus Kreetalt Ateenasse naasis, hoolikalt säilitada ja see saadeti iga aasta koos saatkonnaga Delosesse.

Kuna Theseuse laev oli puust, vajas see aeg-ajalt parandamist. Aja jooksul vahetati laeva plangud ja muud osad uuemate vastu välja, kuni jõuti olukorrani,

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellijana on Sul ligipääs kõikidele Directori ning Inseneeria veebiartiklitele ja arhiivile.

Kommentaarid on suletud

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt