fbpx

Majandussurutis on sõna otseses mõttes valus kogemus

Kipume oma igapäevases kõnepruugis ikka hindama mõnda emotsionaalset kogemust valusaks ilma, et otsest valu tunneksime. Kuid nagu ilmneb värskes Harvard Business Reviews avaldatud uurimusest, võib emotsionaalne kogemus ka päriselt füüsilist valu tekitada.

Analüüsides enam kui 10 aasta vältel 146 riigis üle miljoni vaatlusaluse meditsiinilisi andmeid, tuvastasid uurijad huvitava seose. Nimelt pöördusid majanduslikult ebakindlatel aegadel inimesed arstide poole tunduvalt enam, kaevates valuaistinguid. Nii näiteks tähendas 3% tööpuuduse kasv riigis seda, et ligikaudu 1% kasvas valumuredega arsti poole pöördumiste arv. Samas näitasid andmed ka seda, et kui tööandja pakkus ebakindlatel aegadel töötajatele täiendavaid võimalusi oma tööd ise korraldada (näiteks libiseva töögraafiku näol), vähenes valuaistingu tunnetamine märgatavalt.

Nagu autorid tõdevad, saavad tööandjad ebakindlatel aegadel anda oma panuse, et vähendada töötajate keskkonnatingimustest tulenevaid valuaistinguid, näidates oma inimestele, et neist hoolitakse. See omakorda väljendub kindlasti parematel aegadel töötajate lojaalsuses.

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellijana on Sul ligipääs kõikidele Directori ning Inseneeria veebiartiklitele ja arhiivile.

Kommentaarid on suletud

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt