fbpx

Kõla ja müra, müra ja kõla – akustiku rõõmud ja mured

Arhitektuuriakustik Linda Madalik Artiumi suures saalis (Foto: Sander Ilvest/Postimees/Scanpix)

Aastaid tagasi kutsusid ehitajad ja arhitektid Linda Madaliku objektile, kui ruumide akustika väga kõrvu ei paitanud. Uuemal ajal aga kaasatakse ta – meie kõigi õnneks – protsessi juba projekteerimise etapis. Muusikaringkondade, aga ka arhitektide ja insenerikooli ettepanekul tunnustas riik akustik Madalikku tänavu kultuuri elutööpreemiaga. Kirjutab Ants Vill.

„Kuigi tegu on elutööpreemiaga, ei tunne ma kuidagi, et mu elutöö oleks juba tehtud,” märkis arhitektuuriakustik Linda Madalik (78), Valgetähe V järgu teenetemärgi kavaler 2019. aastast, pärast autasu kättesaamist. Ta on aastakümnete jooksul osalenud pea kõigi suuremate ja olulisemate Eesti ehitiste rajamise protsessis, hoolitsedes, et näiteks Eesti Rahva Muuseum, renoveeritav Estonia teater, Pärnu ja Jõhvi kontserdimaja, Alexela kontserdisaal, Peterburi Eesti Jaani kirik, eriti aga Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia (EMTA) kontserdisaali akustika oleks mitte väga hea, vaid suisa suurepärane. Praegu testib ta saalide akustikat ehitusjärgus olevas Viimsi haridus- ja kultuurikeskuses Artium.

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellijana on Sul ligipääs kõikidele Directori ning Inseneeria veebiartiklitele ja arhiivile.

Kommentaarid on suletud

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt