fbpx

Indrek Jõgi: ükskord me saame tehispäikese niikuinii!

Indrek Jõgi (Foto: Peeter Paris)

Tartu Ülikooli füüsika instituudi asedirektor Indrek Jõgi ei usu teaduse kõikvõimsusesse, kuid arvab, et teaduse abil on võimalik lahendada mitu inimkonna ees seisvat eksistentsiaalset probleemi. Ta märgib, et teaduse äsjane saavutus tuumasünteesi praktilise rakendamise alal lisab kindlust, et tulevikus saab nn tehispäikesega lahendada inimkonna energiaprobleemi nii, et planeet jääks meile alles. Kirjutab Ants Vill.

Tartu Ülikooli plasmatehnoloogia kaasprofessor Jõgi (41) on Eesti esindaja rahvusvahelistes tuumasünteesi organisatsioonides ja osalenud ka ise tuumasünteesireaktori ITER diagnostikameetodi väljatöötamises.

Asjade senine käik

Teadlased on koos inseneridega juba 1950. aastate algusest üritanud välja arendada juhitava tuumasünteesi reaktsiooni abil energiat tootvat seadet. Siht on luua elektrijaam, mis toodaks energiat kõige kergema aine, vesiniku isotoopide tuumade ühinemisel vabaneval energial töötavas elektrijaamas. Kui raskete elementide tuumade lagunemisel töötavad aatomielektrijaamad on juba ammu töös,

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellijana on Sul ligipääs kõikidele Directori ning Inseneeria veebiartiklitele ja arhiivile.

Kommentaarid on suletud

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt