fbpx

Efektiivse motivatsioonisüsteemi pahupool

Juhtimiskirjanduse üks lemmikteemasid on kahtlemata motivatsioon. Edu taga peitub suuresti just hea motivatsioonisüsteem. Kuid viimatises ajakirjas Organizational Behavior and Human Decision Processes kirjutatakse uurimistööst, kus oli kaasatud enam kui 70 000 osalejat ning kust selgus, et esmapilgul hea motivatsioonisüsteem võib pikas perspektiivis töötajaile hoopis hävitavaks osutuda. Nii näiteks ilmnes, et töötajatest, kellele pakuti töise edukuse eest motiveerivat boonust, olid 66% suurema tõenäosusega nõus veetma õhtu pigem kolleegide kui pere ja sõprade seltsis võrreldes nendega, kes said töö eest lihtsalt fikseeritud palka. Samuti olid tulemusboonusega motiveeritud töötajad ligi 30% suurema tõenäosusega valmis võtma pere arvelt täiendavat aega, et koos kolleegidega tulemuste nimel tegutseda. Kuigi tulemusboonusel põhinev motivatsioonisüsteem on töise eesmärgi mõttes kindlasti efektiivne, oli see kõikide majandus- ja tegevusharude lõikes töötajate õnnetunde suhtes pöördvõrdelise toimega. Kokkuvõttes panevad uurijad südamele, et igal töisel saavutusel on töötajate vaimset heaolu väljendav hind, mis peaks juhi kaalukausil olema ka oma töötajate pikaajalist töövõimet plaanides.

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellija saab lugemise võimaluse kõikidele veebiartiklitele- ja arhiivile ning paberkandjal ajakirja koju eelisjärjekorras. Lisaks leiad Directori kaante vahelt ka ajakirja Inseneeria.

Kommentaarid on suletud

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt