fbpx

Tehnoloogiauudised

Rohkem kui 100 aastat tagasi üritas leiutaja Nikola Tesla saata elektrit juhtmevabalt pikkade vahemaade taha. See peaaegu õnnestus, kuid elektrikaod olid tohutud. (Foto: Wikimedia Commons)

Nikola Tesla sajandivanune unistus juhtmevabast elektriliinist saab valmis

New Yorgi külje all Long Islandil pani 20. sajandi tehnoloogiageenius Nikola Tesla rohkem kui sada aastat tagasi püsti hiiglasliku Wardenclyffe´i torni, millega taheti elektrit juhtmevabalt edastada pikemate vahemaade taha kui mõni kilomeeter. Tema katsetused Colorados ja Long Islandil siis küll ei õnnestunud, kuid nüüd on juhtmevaba elekter juba peaaegu käegakatsutavas kauguses. Kõige kaugemale on juhtmevaba elektri edastamise lahendustega pikkade vahemaade taha jõudnud Uus-Meremaa idufirma Emrod, kes kasutab selles WiFi ruuteritest tuntud beamforming– ehk energiakiire vormimise tehnoloogiat. Lisaks on vaja ka võimsat mikrolainegeneraatorit, mis suunab kõrgsagedusliku energia vastuvõtjale, kus see taas elektriks muundatakse.

Teslal õnnestus hiiglasliku trafoga lõpuks süüdata juhtmevabalt kolme kilomeetri kaugusel asuv elektripirn,

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellijana on Sul ligipääs kõikidele Directori ning Inseneeria veebiartiklitele ja arhiivile.

Kommentaarid on suletud

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt