fbpx

Tooriumist saab puhast elektrit

Esimene sulasoolareaktor, mis ehitati valmis USA-s Oak Ridge´i laboris, töötas eksperimentaalsena 1970. aastani ja lülitati siis välja (Foto: (CC) Oak Ridge National Laboratory/US DOE)

Tuumajaamaga seostuvad inimestel Tšornobõl, Fukushima ja pidev ärevus, et kui seal jaamas midagi juhtub, on keskkonnakahju tohutu. Tegelikult aga leiutati tuumaenergia algusaegadel mitut tüüpi reaktoreid. Üks neist, uraanist ja plutooniumi tuumade lõhustamisel energiat tootev reaktor,  läks käiku (legendi järgi) sellepärast, et seda tüüpi tuumaenergiajaamast sai aatompommide jaoks vajalikku toorainet – plutooniumi. Kas see oli ainsaks põhjuseks, on nüüd tagantjärgi muidugi keeruline kindlaks teha, aga selge oli ka see, et kõik teised tehnoloogiad olid oluliselt keerulisemad. Kirjutab Kaido Einama. 

Üks alternatiivseid tuumaenergia saamise viise on nn sulasoolareaktor. Teoorias arendati see tehnoloogia välja umbes samal ajal, kui esimesed uraanireaktorid, kuid töösse tunduvalt keerulisemat ja materjalidele suuremaid nõudmisi esitavat reaktorit veel ei võetud. 1946. aastal leiutatud tehnoloogiat taheti esialgu kasutama hakata ülehelikiirusega lennukis.

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellijana on Sul ligipääs kõikidele Directori ning Inseneeria veebiartiklitele ja arhiivile.

Kommentaarid on suletud

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt