fbpx

Hea uudis: mõttetuid töid polegi nii palju

Veigo Kell

Ameerika antropoloog David Graeber avaldas 2013. aastal essee „Bullshit-tööde fenomenist”, mis ilmus aastal 2018 täiendatud kujul ka raamatuna. Graeber kirjeldab bullshit-tööna sellist tööd, mille tegija mõtleb endamisi, et see on täiesti mõttetu ja/või ei lisa mitte mingit väärtust. Veelgi enam, kui selline töö kaoks, oleks maailm veidi parem paik. Probleem peitub selles, et sellise töö tegijal on seda raske tunnistada – lihtsam on teeselda, et see on kuidagi ikkagi tähtis. Graeberi hinnangul saab üle poole kõikidest töökohtadest pidada mõttetuks ja inimestele psühholoogiliselt hävitavaks.

See teooria kogus päris kõvasti populaarsust, sest üsna paljudel on mõne sellise tööga otsene isiklik kogemus ja seetõttu on suhestumine sellega kerge tekkima. Cambridge’i ja Birminghami ülikooli uurijad otsustasid aga kontrollida, kui paikapidavad Graeberi väited tegelikult on. Nimelt toetus ta oma teoorias põhiliselt anekdootlikele juhtumitele ja oletatavatele trendidele.

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellijana on Sul ligipääs kõikidele Directori ning Inseneeria veebiartiklitele ja arhiivile.

Kommentaarid on suletud

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt