fbpx

Ühisosast

Kuidas leida ühisosa, kui arvamused ja veendumused on polariseerunud? Kuidas kuulata avatud meelega inimest, kelle arusaam on mõistetamatu? Kuidas vestelda nii, et uks on avatud ja dialoog kestab? Konstruktiivne vestlus tundlikul teemal on raske, eriti lähedastega. Kahe kognitiivpsühholoogi, Anastasia S. Kimi ja Alicia del Prado raamatus „It’s time to talk (and listen)“ (2019; „On aeg rääkida (ja kuulata)“) leidub selleks hea kasutajasõbralik mudel.  

Samm 1. Mõista, miks vestlus on oluline ja mis emotsioonid takistavad konstruktiivset vestlust. Tee endale selgeks, miks see vestlus on oluline. Kas see on soov paranda suhteid, klaarida mõni vilturääkimine, selgitada oma seisukohta… Õpi ennast maandama (sügavalt hingates, mediteerides vms moel) ja tee seda kindlasti enne vestlust tundlikul teemal. Juba see ainuüksi aitab hoida vestlust konstruktiivsena. Sügavad emotsioonid (hirm, valu jm) on raske vestluse normaalne osa – neid tuleb vaadata uudishimuga ja sooviga neist õppida.

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellijana on Sul ligipääs kõikidele Directori ning Inseneeria veebiartiklitele ja arhiivile.

Kommentaarid on suletud

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt