fbpx

Tõnis Kaasik Sillamäe jäätmehoidlast, tuumapommist ja ringmajandusest

Tõnis Kaasik Saka mõisa õuel (Foto: Paavo Kangur)

Endise ministri Tõnis Kaasiku juhitud Sillamäe jäätmehoidla saneerimine oli iseseisvusaja alguse Eesti suurim keskkonnaprojekt maksumusega 312 miljonit Eesti krooni, nüüdses vääringus 20 miljonit eurot. Täna jätkab ta ringmajanduse teemadel, tegeledes muu hulgas kasutatud pliiakude ümbertöötlemisega. Kirjutab Paavo Kangur.

„Mäletan seda skepsist, millega keskkonnaministeerium algul projekti suhtus. Nii kavandatu mastaapi kui ka maksumust peeti ebareaalseks. Eestis polnud selleks ei kompetentsi ega raha, mõned küsisid sedagi, kui palju Venemaa, kui probleemi tekitanud Nõukogude Liidu õigusjärglane, on valmis maksma,“ meenutab keskkonnakaitsja ja ärimees Tõnis Kaasik. „Kui oleksime läinud tollal seda teed, et hakanuks nõudma ja ootama idanaabri kaasalöömist, kõrguks uraanimülgas jätkuvalt omal kohal ja Euroopa Liidu idapoolseimast Sillamäe sadamast poleks keegi midagi kuulnud.“

Keskkonnaministriametist saadud karastusega Tõnis Kaasik ei jäänud ootama, vaid asutas Ökosil AS-i, mille omanikeks said Sillamäe tehase erastanud Silmet Grupp ja Eesti riik.

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellijana on Sul ligipääs kõikidele Directori ning Inseneeria veebiartiklitele ja arhiivile.

Kommentaarid on suletud

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt