fbpx

Valetamise soolised iseärasused

Kuigi meeste ja naiste valelikkusel pole teadaolevalt suurt vahet, võib valetamine mõnes sotsiaalses olukorras siiski sooliselt üsna erinevaks osutuda. Just seda väidavad teadlased hiljutises Journal of Economic Behavior & Organization numbris. Nad uurisid, kuidas edastavad mehed ja naised näiteks andmeid oma sissetulekute kohta. Ja ilmnes, et naised esitasid meestest märkimisväärselt korrektsemaid andmeid, kui seda küsiti silmast silma kohtumisel. Samas kasvas meeste vastuse korrektsus silmast silma kohtumisel olukorras, kus neile anti enne teada, et juhul kui nende vastus tundub kahtlane, võidakse seda kontrollida. Kontrolli võimalikkus naiste vastuse tõepärasust ei kasvatanud. Huvitava asjaoluna tundusid mehed vähem usaldusväärsed ka kolmandatele osapooltele, kes silmast silma vestluse salvestust vaatasid. Võib-olla on siis mehed küll kehvemad valetajad, kuid parandavad kiirelt oma käitumist, kui teavad, et neid kontrollitakse. Naised tunduvad siin enesekindlamad olevat.

Uudised valib välisajakirjadest välja pikaajalise kogemusega tippjuht ja juhtimistreener Lauri Tabur.

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellija saab lugemise võimaluse kõikidele veebiartiklitele- ja arhiivile ning paberkandjal ajakirja koju eelisjärjekorras. Lisaks leiad Directori kaante vahelt ka ajakirja Inseneeria.

Kommentaarid on suletud

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt