fbpx

Jürise: tulevikusõjas lähevad vastamisi tehisintellektid

Martin Jürise (Foto: erakogu)

Kuidas leida maastikult hoolikalt maskeerunud vaenlase sõdurit või tanki ja mil viisil varjata oma vägesid vastase uuriva pilgu ning nutikate aparaatide vaateväljas? Neile ellujäämise ja võimearenduse küsimustele otsis ja ka leidis oma doktoritöös lahendusi Tallinna Tehnikaülikooli teadur Martin Jürise. Kirjutab Ants Vill. 

Hiljuti kaitstud doktoridissertatsiooni „Kaitseotstarbeliste objektide hüperspektraalsignatuurid lahinguvälja, kiirgusvälja ja infovälja integreeritud mudelis” juhendasid professor Raivo Sell ja dr Andres Udal ning see tugines aastaid kestnud väli- ning laboratoorsetel töödel. Sel teemal on valmis ka järgmise viie aasta uurimiskava.

Lahtiseletatuna: huvi pakkuvat keskkonda või objekti uuritakse erilise, peegelduvat valgust registreeriva hüperspektraalkaameraga, mis annab iga piksli kohta täieliku hüperspektraalse info. Saadud andmeid analüüsitakse paindlike ning ülitäpsete infosüsteemide ja uudsete tehnoloogiate multilahendustega arvutiprogrammidega, et avastada mitmel eri viisil hangitud informatsioonist silma eest varjatud objektide hüperspektraalsignatuure, võrreldes neid tuntud,

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellija saab lugemise võimaluse kõikidele veebiartiklitele- ja arhiivile ning paberkandjal ajakirja koju eelisjärjekorras. Lisaks leiad Directori kaante vahelt ka ajakirja Inseneeria.

Kommentaarid on suletud

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt