fbpx

Faktitäius

Ma ei teagi enam, mitu korda ma olen viimase aasta jooksul ikka ja jälle lugenud või lapanud Hans Roslingi raamatut „Faktitäius“.  See aitab mõista põhjusi, miks me maailmast valesti mõtleme ja miks asjad on mitmeski olulises valdkonnas paremini, kui ühiskonnas arvatakse.

Rosling ütleb, et jagab lugejaga lihtsat mõtlemise abivahendite komplekti, mis võimaldab mõista suurt pilti ja saada aimu maailma toimimisest, ilma et peaks pähe õppima kõiki üksikasju. Kui maailmapilt on nihkes, üle dramatiseeritud, siis inimene oletab süsteemselt valesti. Seda loodud maailmapilti on keeruline kummutada nii endal kui ka teistel, sest selle taga on meie aju toimimise põhimõte. Nimelt tihtipeale kaldub aju pikemalt mõtlemata tegema kiireid järeldusi, mis ei pruugi anda adekvaatset olukorrapilti. Automaatsest ja kiirest ning keskendunud ja aeglasest mõtlemisest võib lugeda omakorda Daniel Kahnemani raamatust „Kiire ja aeglane mõtlemine“.

Mulle on numbrid alati meeldinud, aga mõistmiseni, et need on nagu teraapia,

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellija saab lugemise võimaluse kõikidele veebiartiklitele- ja arhiivile ning paberkandjal ajakirja koju eelisjärjekorras. Lisaks leiad Directori kaante vahelt ka ajakirja Inseneeria.

Kommentaarid on suletud

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt