fbpx

OSKA: Inseneride puudus ähvardab töötleva tööstuse arengut

Eestit ootab ees inseneride ja teiste töötleva tööstuse spetsialistide põud, mis vajab kiiret lahendust riigilt ja ettevõtjatelt, vastasel juhul kannatab tööstuse areng ja seeläbi riigi maksutulu. OSKA töötleva tööstuse lähituleviku töökohtade ja oskuste vajadusi analüüsinud uuringust selgub, et lähikümnendil jääb puudu 2/3 inseneridest, kirjutavad Ave Ungro (OSKA uuringujuht) ja Rain Leoma (OSKA andmeanalüütik). 

Praegu töötab Eesti tööstuses umbes 25 000 juhti, inseneri ja spetsialisti. Järgmise kümne aasta jooksul on vaja koolitada umbes 8700 uut spetsialisti. Nendest 66% asendamaks pensionile minevaid töötajaid ja kolmandik uutele potentsiaalsetele loodavatele töökohtadele. Potentsiaalsetele töökohtadele sellepärast, et kui pole kõrgtehnoloogiliste oskustega inimesi, kes neid töökohti täidaksid, siis ei saa ka töökohti luua.

Ülikoolilõpetajad katavad 1/3 töötleva tööstuse tuleviku tööjõuvajadusest

Tööstus vajab keskmiselt ca 775 uut tehnikaalade ning tootmise ja töötlemise kõrgharidusega spetsialisti aastas. Õppeaastal 2018/2019 koolitati tööstuse jaoks umbes 285 spetsialisti,

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellijana on Sul ligipääs kõikidele Directori ning Inseneeria veebiartiklitele ja arhiivile.

Kommentaarid on suletud

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt