fbpx

Viljandi fööniks – läbipõlenud tikutööstur Eduard Pohl. Vol1

Viljandis Lossi tn 26 ehitati aastatel 1907-1908 Eduard Pohile maja (Foto: Viljandi muuseum)

Tikutööstus oli Viljandi linna üheks suurimaks tööandjaks rohkem kui sada aastat. Juba 19. sajandi lõpul alguse saanud tikkude valmistamine sai tõelise hoo sisse 1904. aastal, kui kohalik ärimees Eduard Pohl rentis soise krundi raudteejaama lähistel ja rajas sinna omaaegse tipptehnoloogiaga sisustatud vabriku, millele pani mütoloogilise tulilinnu järgi nimeks „Phönix“. Fööniksile sarnaselt ere, aga kiire ja traagilise lõpuga oli Eduard Pohli enesegi saatus. Kirjutab ajaloomuuseumi teadur-kuraator Anne Ruussaar.

Tule tegemine oli kaua keeruline ja aeganõudev protsess, mis nõudis erinevaid abivahendeid ning ei pruukinud alati õnnestuda. Lihtsamaks ja jõukohasemaks muutus tule süütamine umbes kakssada aastat tagasi ning seda tänu tikkude leiutamisele. Fosforotstega väikesed puupulgad süttisid erinevate pindade vastu hõõrudes ülikiirelt, kuid olid seetõttu väga tuleohtlikud ja lõhnasid halvasti. Selliseid tikke hakati 1838. aastal valmistama ka Tallinnas,

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellijana on Sul ligipääs kõikidele Directori ning Inseneeria veebiartiklitele ja arhiivile.

Kommentaarid on suletud

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt