fbpx

Kübeke hõbedat vase asemele päikesepüünisesse

Marit Kauk-Kuusik näitab vaakumkambertolmutusseadet, kus valmistatakse läbipaistvat aknakihti (Foto: Ants Vill)

Päikeseenergia tootmine on Eestis jõudnud tasemele, kus suviti võib sellega ajuti katta kogu riigi energiavajaduse. Tallinna Tehnikaülikooli teadlased arendavad välja uusi materjale, et päikesepatareisid oleks odavam ja lihtsam toota ning nende kasutamise võimalused laialdasemad kui senistel traditsioonilistel ränielementidel. Kirjutab Ants Vill. 

Päikeseenergeetika on meil tuuleenergeetikale kiiresti järele võtmas. Eesti Energia ettevõte EnefitGreen ehitas möödunud aastal riigis 285 päikeseelektrijaama, koguvõimsusega ca 8 MW. Suurim projekt oli 348 kW võimsusega päikesepark. Enam-vähem võrdselt rajati elektrijaamu maapinnale ja katustele. Päikesejaamad toodavad elektrit, mida kohapeal kasutada, aga ülejäägi korral ka ühisvõrku müüa. Praegu müüvad Eesti Energia võrku enda kodus või ettevõttes toodetud elektrit 2500 klienti-väikeettevõtjat. Seega on tegu täiesti arvestatava tegevusvaldkonnaga, kus kasutatakse energiaallikana Maale piiramatus koguses jõudvat päikesevalgust. Selle ala veelgi kiiremat arengut piirab uute,

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellijana on Sul ligipääs kõikidele Directori ning Inseneeria veebiartiklitele ja arhiivile.

Kommentaarid on suletud

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt