fbpx

Professor Lust – vesinikuusku mees

Akadeemik Enn Lust (Foto: Paavo Kangur)

Tartu Ülikooli keemia instituudi direktor, akadeemik Enn Lust on veendunud, et tulevik on vesiniku päralt. Suurtes tuuleelektrijaamades elektrolüüsiga toodetud vesiniku kilo maksab ca üks dollar, seega igati konkurentsivõimeline tänaste kütusehindadega võrreldes. Seejuures ühe kilogrammi vesiniku kütteväärtus võrdub 3,7 liitri ehk ühe galloni bensiiniga ja vesiniku soovituslik müügihind on kuus korda kõrgem omahinnast tuuleparkides. Kirjutab Paavo Kangur.

Ka Eesti energeetika arengusuundades pole Enn Lustil kahtlust. Suured tuulepargid meres, millest toodetud elekter muudetakse vesinikuks, millega omakorda on võimalik käivitada rongid, bussid, suured veoautod, aga ka taastoota elektrit. Täpsemalt, kütuseelement muudab vesiniku elektriks ja käivitab elektrimootorid, kuid vajadusel ka väiksema elektrijaama. 

Euroopas räägitakse, USA-s ja Jaapanis tehakse. „USA energeetikaministeerium on väga ambitsioonikas rohemajanduse arendaja,“ kinnitab akadeemik. 

Põlevkivi ja Enn Lust

Enn Lust on pärit Atsalama külast Jõhvi külje alt.

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellija saab lugemise võimaluse kõikidele veebiartiklitele- ja arhiivile ning paberkandjal ajakirja koju eelisjärjekorras. Lisaks leiad Directori kaante vahelt ka ajakirja Inseneeria.

Kommentaarid on suletud

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt