fbpx

Eesti idufirma arendab virtuaalset elektrijaama

Virtuaalne elektrijaam (Joonis: Fusebox)

Eesti idufirma Fusebox arendas välja innovaatilise elektritarbimise agregaadi, mis võimaldab ajutiselt kompenseerida äkilist energiavajaduse tõusu teiste elektriseadmete arvelt. Tark seade teeb energiatarbimise paindlikuks, hoides kokku tarbijate raha ning vähendades elektritootmisest tulenevaid CO2 heitmeid. Kirjutab Gerli Ramler.

„Idee luua virtuaalne elektrijaam tuli pärast töötamist erinevates suurtes Eesti, Leedu ja Soome energeetikakontsernides. Kõikides neis õppisin palju nii elektriturgude kui ka ettevõtete endi kohta. Suuri energeetikaettevõtteid nimetatakse sageli dinosaurusteks, mis üht osa neist kindlasti hästi iseloomustab,” ütleb Fuseboxi asutaja ja tegevjuht Tarvo Õng, kellel pärast suurettevõtetest lahkumist tekkis ambitsioon muuta tavatarbijale suhteliselt tundmatu elektriturg läbipaistvamaks. Eesmärk oli tarbijaid elektrisüsteemiga rohkem integreerida ja võimaldada neil sellega tulu teenida. Selline lähenemine oli ja on tänaseni uudne.

Tarvo Õng (Joonis: Fusebox)

Tarbijate paindlikkuse parem kasutus on üks tähtsamatest Euroopa Liidu eesmärkidest energeetikasektoris.

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellija saab lugemise võimaluse kõikidele veebiartiklitele- ja arhiivile ning paberkandjal ajakirja koju eelisjärjekorras. Lisaks leiad Directori kaante vahelt ka ajakirja Inseneeria.

Kommentaarid on suletud

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt