fbpx

Akadeemik Kirsimäe: fosforiit kui riskantne, uurimisväärne ressurss

Professor Kalle Kirsimäe (Foto: erakogu)

Fosforiit on eestlaste jaoks emotsionaalne ja tundlik teema. Kui aastakümneid tagasi anti korraldusi Moskvas, siis nüüd otsustame ise, kas ja millisel viisil oleks tootmine mõeldav või mitte. Akadeemik Kalle Kirsimäe arvates peab fosforiidiprojektis olema põhiroll riigil, et hoida ära näiteks ressursside röövellikku majandamist. Tartu Ülikooli geoloogia-mineraloogia professorile esitas küsimusi Ants Vill.

Kui kaugel oleme fosforiidi uurimisega?

Praegu teame, kus ja millised meie fosforiidimaardlad on. Uuringud tehti 30–40 aastat tagasi, need andmed on meil olemas. Täna on geoloogiateenistus tegemas kontrolluuringuid, kuna tollastest puurimistest ei ole palju materjali säilinud, sest enamus kasutati igasugusteks tehnoloogilisteks katseteks. Uuringuid tegi siis Geoloogia Valitsuse fosforiidiuuringute töörühm, Eesti spetsialistid. Tõukejõuks oli muidugi NSV Liidu väetisetööstuse ministeerium.

Aga tollased protestid on mõistetavad ja see, mis omal ajal Maardus toimus,

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellijana on Sul ligipääs kõikidele Directori ning Inseneeria veebiartiklitele ja arhiivile.

Kommentaarid on suletud

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt