fbpx

Allveelaevad, sukad ja õlu. Värvika ajalooga hoone Noblessneri kvartalis

Põhjala Pruulikoda Noblessneri kvartalis (Foto: Mari Kamps)

Kuidas on omavahel seotud allveelaevad, sukad ja õlu? See kõlab kui peaauhinda väärt küsimus mälumängus, kuid ometi on vastus lihtne. Neid kõiki on toodetud  ühes ja samas hoones Noblessneri kvartalis. Kuid seal on tehtud muudki, näiteks peetud suurejoonelisi tööstusnäitusi ja remonditud laevu. Tõsi, kõik see on toimunud erinevatel aegadel, kuid miks on siiski valituks osutunud just see rohmakas majamürakas? Vastus peitub meie heitlikus ajaloos, mille äärmuslikud keerdkäigud on ehitise saatust kujundanud. Kirjutab Eesti Ajaloomuuseumi teadur-kuraator Anne Ruussaar.

Võimsad tööstushooned olid Tallinna linnapildis aastaid justkui katkised hambad. Renoveerimistellingutes keskaegse vanalinna ja moodsate uusehitiste vahele pressitud, veidi üle saja aasta vanad paekivimürakad tukkusid aga mahajäetult ning olid pigem ees, kui pakkusid arendajatele huvi.

Uhkeid hooneid oli maha jäetud ennegi. Esimese maailmasõja lõpul,

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellijana on Sul ligipääs kõikidele Directori ning Inseneeria veebiartiklitele ja arhiivile.

Kommentaarid on suletud

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt