fbpx

Järgmine laine: kas ultraviolettlambid ja osoon aitavad viirust hävitada?

Koroonaajastul tekib paratamatult küsimus, mismoodi end edaspidi viiruste eest kaitsta? Hiinas liiguvad haiglates ringi desinfitseerimisrobotid, mis kiirgavad ruumide igasse nurka ultraviolettvalgust ja nurga taha, kuhu valgus ei ulatu, osooni. On neist abi? Mis seadmeid võiksime ise tööle ja koju muretseda? Kirjutab Kaido Einama.

Sarnaselt maskidega on ka ultraviolettlampidega seoses pealtnäha palju teadmatust. Kuigi hiinlased neid koroonajärgselt palju kasutavad, ei ole teadus veel sajaprotsendilist garantiid andnud, et need aitavad. Kuid äkki siiski aastakümneid kasutatud meditsiinitehnoloogia sobib?

UV-kiirgus on tuntud viirusetapja

Lihtsustatult võib öelda, et oleme ajaloos sellist tõrjemeetodit kohanud juba pea terve sajandi. Isegi nõukaajal olid müügil tumesinise klaasiga pirnid, n-ö kvartslambid, mille kuppel ei olnud klaasist, vaid ultravioltett- ehk UV-kiirgust läbilaskvast kvartsist. UV-lampidega valgustati põsekoopaid, et põletikku leevendada. Toime oli kahekordne – kuumus ja kiirgus, mis leevendasid põletikku ega meeldinud viirustele.

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellijana on Sul ligipääs kõikidele Directori ning Inseneeria veebiartiklitele ja arhiivile.

Kommentaarid on suletud

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt