fbpx

Modernses militaarmaailmas ruulivad robootika ja elekter

Robottuletõrjuja (Foto: Milrem)

Militaarmaailmas on sarnaselt tsiviilmaailmaga olulisemateks trendideks elekter ja robootika. „Hübriidmootor vahetab välja diiselmootori, asendudes pikas perspektiivis elektrimootoriga ja robootika hakkab inimest asendama üha enam,“ kinnitab kaitsetööstusettevõtte Milrem juhatuse esimees Kuldar Väärsi. Kirjutab kaasautor Gerli Ramler.

Energia tähtsus ei ole oluline ainult mobiilsuse, vaid ka relvastuse ja kaitstusevaates. Näiteks on testimisel juba esimesed energiarelvade versioonid ja harjumispärased soomused on asendumas aktiivkaitsega. Robootika aga hakkab üha enam inimest täiendama ja järgmises etapis koguni asendama. Militaarsete arenduse eesmärk on eelkõige inimene ohutsoonist välja tuua ja vähendada kognitiivset ning füüsilist koormust, aga pikas vaates on inimene Väärsi sõnul lihtsalt autonoomsetest süsteemidest aeglasem ja „kohmakam“. „Lahingutempo muutub oluliselt kiiremaks kui täna. Kindel on aga see, et relvasüsteemide kontroll ja otsuste tegemine jääb inimesele!”

Lahingmasinate juhtimiskeskus (Joonis: Milrem)

Väärsi möönab,

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellija saab lugemise võimaluse kõikidele veebiartiklitele- ja arhiivile ning paberkandjal ajakirja koju eelisjärjekorras. Lisaks leiad Directori kaante vahelt ka ajakirja Inseneeria.

Kommentaarid on suletud

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt