fbpx

Hüvasti, Kunda tsemenditehas!

Tegevdirektor Meelis Einstein (Foto: Paavo Kangur)

150. juubeliaasta on Kunda tsemenditehasele kurb. Kunda Nordic Tsement plaanib tootmise osalist sulgemist ja see tähendab, et klinkrit ei toodeta ning tsementi hakatakse jahvatama Rootsist, Gotlandi saarelt sisseostetud toorainest. Kirjutab Paavo Kangur.

AS-i Kunda Nordic Tsement nõukogu otsusel lõpetati märtsis klinkritootmine Kundas. Otsuse taga on hüppeliselt kasvanud CO2 hind, mis mõjutab oluliselt ettevõtte tulemusi. Tehases on vana tootmistehnoloogia, mistõttu on õhku paisatavate süsinikuheitmete hulk suhteliselt kõrge. Sellest tulenevalt on klinkritootmise jätkamine Kundas muutunud majanduslikult ebaotstarbekaks. Parimat võimalikku tehnoloogiat kasutavate kuivmenetlusel töötavate tsemenditehastega võrreldes on tootmine Kundas energiakulukam ja paljud tootmise võtmenäitajad jäävad tunduvalt kehvemale tasemele.

Kunda tsemenditehase tehnoloogiline probleem on kolm pikka pöördahju, kus põletati vedelast tsemenditoorsegust ehk lobrist klinker. Seejärel läks klinker jahvatamisele. Täna on ahjud seisma pandud,

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellija saab lugemise võimaluse kõikidele veebiartiklitele- ja arhiivile ning paberkandjal ajakirja koju eelisjärjekorras. Lisaks leiad Directori kaante vahelt ka ajakirja Inseneeria.

Kommentaarid on suletud

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt