fbpx

Kas töötaja sobib sinu ettevõtte kultuuriga? Arvuti (võib-olla) ütleb

Veigo Kell

Arvatavasti sooviks iga organisatsioon enne uue töötaja palkamist teada, kas tal on lisaks oskustele ka teatud kultuuriline sobivus selle töökohaga. Kas lisanduva töötaja mentaliteet klapib või mitte? Kui seni on selle üle otsustanud (loe: püüdnud ära arvata) inimesed, siis võimalik, et varsti teeb seda hoopis arvutiprogramm.

Suurfirmad, kes saavad sadu või tuhandeid sooviavaldusi, on värbamist püüdnud osaliselt automatiseerida juba aastaid, arendades CV-dest vajaliku info leidmise süsteeme ja esmast arvutipõhist testimist inimese minimaalsel järelevalvel. Ent aina rohkem toetutakse algoritmidele, et hinnata ka kandidaadi kultuurilist sobivust. See ei pea tähendama, et uutest kolleegidest saaksid kindlasti parimad semud, pigem vaadatakse sobivust üldises plaanis. Aga kuidas arvuti seda teab?

Üks võimalus on interaktiivsed küsimustikud, kus simuleeritakse tööpäeva kulgu, et selgitada välja kandidaadi potentsiaalne käitumine. Näiteks kas ta on pigem hommiku- või õhtuinimene; kuidas ta lahendab ootamatu olukorra jne. Ühesõnaga, lisaks oskustele püütakse hinnata suhtumist ja käitumist.

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellijana on Sul ligipääs kõikidele Directori ning Inseneeria veebiartiklitele ja arhiivile.

Kommentaarid on suletud

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt