fbpx

Glamuurne pesutööstur Anny Treier

Anny Treier Viljandi lossimägedes 1960. aastate alguses (Foto: Eesti Ajalooarhiiv)

Sooneutraalsust rõhutavas kaasaja maailmas on raske uskuda, et vähem kui sada aastat tagasi olid naiste võimalused õppida, teha karjääri või lihtsalt tööle minna oluliselt keerukamad kui praegu. Pesutööstur Anny Treier oli üks neist vähestest, kes suutis tõestada, et see siiski on võimalik. Kirjutab kunstiajaloolane Anne Ruussaar.

Järvakandi suurperest pärit naise viis 1930. aastate Eesti ärieliidi tippude hulka julgus tõestada, et mugav ja kaunis pesu on sama oluline kui võimsad vedurid. Uhkusega tuleb aga tunnistada, et meie väike ühiskond oli juba toona valmis edukaid juhte vaatamata soole ja tegevusalale võrdselt tunnustama. Selle üks parim näide on 1937. aastal toimunud üle-eestiline näitus-mess, kus peaauhinna Grand Prix`ga pärjati korraga nii Anny Treieri Pesu- ja Kudumistööstust kui meie rasketööstuse kroonijuveeliks peetud Franz Krulli Masinatehast.

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellija saab lugemise võimaluse kõikidele veebiartiklitele- ja arhiivile ning paberkandjal ajakirja koju eelisjärjekorras. Lisaks leiad Directori kaante vahelt ka ajakirja Inseneeria.

Kommentaarid on suletud

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt