fbpx

Maailma kõrgeim siseruumi rajatud juga

Rain Vortex (Foto: Wikicommons)

Singapuris asuva Jewel Changi lennuvälja reisiterminalis asub maailma kõrgeim siseruumi rajatud juga. See on 40 meetri kõrgune Rain Vortex, mille autor on Moshe Safdie arhitektibüroo.

Vesi langeb alla seitsmenda korruse kõrguselt läbi klaaskatusesse ehitatud avause ehk oculuse. Singapuris on sagedasti äiksetorme, mistõttu on Rain Vortex projekteeritud nii, et läbi lehtrikujulise ava saab juhtida ligi 38 kuupmeetrit vihmavett minutis. Vesi jahutab laealust õhku ning kokkukogutuna leiab see ehitises taaskasutust.  

Inseneribüroo Buro Happold loodud klaasist ja terasest ovaalse katuslae läbimõõt on kõige laiemast kohast 200 meetrit, kitsamast aga 150 meetrit. Innovaatiline katuslagi (kaaluga 4000 tonni) koosneb kolmnurksetest klaaspaneelidest. 

Reisiterminalis kasvab 100 000 põõsast ja 2500 puud, mille „tervist“  kontrollivad kliimaseadmed. Lahenduse autor on firma Peter Walker and Partners Landscape Architects.

Ehitis on kümnekorruseline, kusjuures viis neist on maa-alused. See läks maksma 1,25 miljardit USA dollarit.

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellija saab lugemise võimaluse kõikidele veebiartiklitele- ja arhiivile ning paberkandjal ajakirja koju eelisjärjekorras. Lisaks leiad Directori kaante vahelt ka ajakirja Inseneeria.

Kommentaarid on suletud

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt