fbpx

Transamees saab kaaslase – Boxbot hakkab tootmises kaste vedama

(Foto: Tallinna Tehnikaülikool)

Filme ja videoklippe robotitest, mis vilkalt mõnes laos kaupa veavad ja üksteisele teed annavad, oleme juba näinud. Kas Tehnikaülikoolis arendatakse ühele Tallinna toiduainetööstuse ettevõttele midagi sarnast? Lähemalt uurides on TalTechi ja Kulinaaria OÜ ühiselt arendatav robotilahendus Boxbot siiski keerulisem. Kirjutab Kaido Einama.

Keerulisus tähendab seda, et Boxbot ei saa sõita uhkes üksinduses spetsiaalsel märgistatud põrandal, kus ei ole peale teiste etteprogrammeeritud liikumisteedega robotite muid takistusi. Kulinaaria OÜ lahenduses peab robot hakkama saama inimeste keskel, mis on masina jaoks kõige suurem väljakutse. Inimene ei ole ettearvatav ja temaga koos töötades tuleb arvestada paljude ohutusabinõudega. Samas aitab paindlik lahendus inimeste ja masinate koostöös tootmist paremini planeerida kui mõni äärmus – kas ainult inimeste või ainult masinatega tegutsedes.

Tootmise robotiseerimist kujutatakse tavaliselt ette tootmisliinidena, mille taga inimesi enam ei ole ja masinad liigutavad ning panevad tooteid kokku iseseisvalt.

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellijana on Sul ligipääs kõikidele Directori ning Inseneeria veebiartiklitele ja arhiivile.

Kommentaarid on suletud

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt