fbpx

Saagem tuttavaks! Eesti Michelin: kummitööstur Harry Feldmann

Põhjala vabrik 2019 (Foto: Eesti Ajaloomuuseum)

Kuulsa rehvitööstuse rajanud prantslastest vendade Édouard ja André Michelini ettevõte sai alguse väikesest jalgrattakumme parandanud töökojast ja nutikast ideest, et velgedelt eemaldatavaid kumme on lihtsam parandada. Vastupidavamaid uusi kummisegusid katsetanud Michelinid hakkasid eemaldatavaid rehve valmistama peagi ka autodele ja firma toodang vallutas maailma. Kirjutab kunstiajaloolane Anne Ruussaar.

Ka Valgamaal sündinud Harry Feldmanni ettevõte alustas tagasihoidlikult. Tallinnas Kopli poolsaare tipus 1924. aastal tillukese paari ruumiga maja rentinud mees hakkas seal koos pereliikmetega valmistama kummist kingakaitsmeid. Vähem kui kümne aastaga kasvas nende töökoda Eesti suurimaks kummivabrikuks Põhjala. Autorehve ei valmistatud seal kunagi, kuna autosid oli Eestis lihtsalt liiga vähe. Küll aga valmisid seal kummid rahvasõidukiks kujunenud jalgratastele, lisaks veekindlad kalossid-botikud, kummeeritud kangast vihmamantlid, gaasimaskid, erinevad voolikud ja palju muud. Kiire edu üks olulisem põhjus oli õige ajahetk ja innovaatilised Põhjala kummisegud,

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellija saab lugemise võimaluse kõikidele veebiartiklitele- ja arhiivile ning paberkandjal ajakirja koju eelisjärjekorras. Lisaks leiad Directori kaante vahelt ka ajakirja Inseneeria.

Kommentaarid on suletud

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt