fbpx

Prof Mart Min: tehnoloogia teeb tervemaks ja rikkamaks

Professor Mart Min (Foto: Ants Koel)

Tallinna Tehnikaülikooli emeriitprofessor Mart Mini (76) juhtimisel välja töötatud südamestimulaator on päästnud tõenäoliselt tuhandeid elusid. Elektrilise bioimpedantsi mõõtmine, millel leiutis põhineb, on viinud euromüntide tuvastamise ja koguni superkondensaatorite testimiseni. Teenekas teadlane igavuse üle ei kurda: põnevad ajad tulevad koos robootika ja tehisintellektiga.

Kuidas kõik algas

Min töötab Tallinna Tehnikaülikooli Thomas Johan Seebecki elektroonikainstituudis, kus elektroonika ühendatakse meditsiiniga. Tema teekond erialani sai alguse 1963. aastal Tallinna Polütehnilisest Instituudist (nüüdne Tallinna Tehnikaülikool), kui ta asus õhtuses osakonnas õppima raadiotehnikat. „Miks raadiotehnikat ja miks õhtusesse? Raadio ja side olid tollal põnevalt arenevad valdkonnad. Seejuures olin isekas, juba keskkooli lõpetasin kaugõppe korras ning täismehe ülikoolis õppimine papa-mamma kulul tundus lausa sobimatu. Siiski, töötamine ja sportimine, lisaks veel pidude pidamine koos ülikoolis õppimisega oli liiast ka tragi noormehe jaoks. Kolmandal kursusel olin juba elektroonika eriala statsionaarne üliõpilane päevaõppes.“

Pärast lõpetamist olid temast huvitatud nii tolleaegse Hans Pöögelmanni nimelise elektroonikatehase (nüüdne Tondi Elektroonika) vastavatud integraalskeemide osakond kui ka tehnikaülikooli automaatika kateeder.

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellija saab lugemise võimaluse kõikidele veebiartiklitele- ja arhiivile ning paberkandjal ajakirja koju eelisjärjekorras. Lisaks leiad Directori kaante vahelt ka ajakirja Inseneeria.

Kommentaarid on suletud

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt