fbpx

Juhid tuleb igal aastal uuesti valida

Veigo Kell

Kui mina oleksin juht, oleksid paljud asjad hoopis teisiti, arvab nii mõnigi töötaja. Šveitsi tarkvarafirmas Haufe-umantises need asjad aga täpselt nii ongi – igaüks võib esitada oma kandidatuuri juhi kohale ja siis teevad töötajad üheskoos otsuse.
Selline demokraatia ei tekkinud firmas üleöö. Kui 2008. aasta majanduskriisi ajal tuli hakata langetama raskeid otsuseid, pani juht Hermann Arnold töötajate ette kaks valikut: kas võtta ette koondamised või kärpida palka (juhtidel 30%, teistel 15%). Enamik 70 töötajast otsustas teise variandi kasuks ja täpselt nii tehtigi. See julgustas ette võtma järgmisi eksperimente.

Ja järgmisena seisis ettevõtte ees dilemma, kas ühineda teise firmaga või mitte. Kandidaate oli kaks: 1) valdkonna suurtegija, ahvatlev pakkumine, kultuuriliselt halb sobivus, ning 2) väiksem firma, madal pakkumine, hea kultuuriline sobivus. Teine variant sai 90% häältest – oli selge, et töötajatele oli olulisem kultuuriline sobivus.

Edasi lugemiseks:

Ajakirja Director tellija saab lugemise võimaluse kõikidele veebiartiklitele- ja arhiivile ning paberkandjal ajakirja koju eelisjärjekorras. Lisaks leiad Directori kaante vahelt ka ajakirja Inseneeria.

Kommentaarid on suletud

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt