fbpx

Juhid tuleb igal aastal uuesti valida

Veigo Kell

Kui mina oleksin juht, oleksid paljud asjad hoopis teisiti, arvab nii mõnigi töötaja. Šveitsi tarkvarafirmas Haufe-umantises need asjad aga täpselt nii ongi – igaüks võib esitada oma kandidatuuri juhi kohale ja siis teevad töötajad üheskoos otsuse.
Selline demokraatia ei tekkinud firmas üleöö. Kui 2008. aasta majanduskriisi ajal tuli hakata langetama raskeid otsuseid, pani juht Hermann Arnold töötajate ette kaks valikut: kas võtta ette koondamised või kärpida palka (juhtidel 30%, teistel 15%). Enamik 70 töötajast otsustas teise variandi kasuks ja täpselt nii tehtigi. See julgustas ette võtma järgmisi eksperimente.

Ja järgmisena seisis ettevõtte ees dilemma, kas ühineda teise firmaga või mitte. Kandidaate oli kaks: 1) valdkonna suurtegija, ahvatlev pakkumine, kultuuriliselt halb sobivus, ning 2) väiksem firma, madal pakkumine, hea kultuuriline sobivus. Teine variant sai 90% häältest – oli selge, et töötajatele oli olulisem kultuuriline sobivus. Nii läkski.

Töötajate otsustusõigust laiendati ka värbamisele, nii et nad said hakata valima, kellega nad koos töötada soovivad. See tekitas huvitava nihke: kui varem oli soovituste põhjal tööle võetud vaid 5% inimestest, siis nüüd kasvas see kiiresti 65% peale.

Järgmine samm tulenes loogiliselt eelmisest: kui kolleegide valimine hääletamise teel töötab hästi, siis miks mitte laiendada sama põhimõtet juhtide suhtes? Esimene demokraatlik juhivalik lõppes tulemusega, milleks 11 aastat firmat vedanud Arnold oli ja ei olnud valmis – 95% häälteenamusega valiti tema asemel Haufe-umantise uueks juhiks Marc Stoffel. Seejärel hakati iga aasta valima ka kõiki teisi juhte, otsustades ühiselt, missugused ametikohad on üldse vajalikud ning kas kedagi on vaja väljastpoolt juurde tuua. Nüüd on töötajatel õigus sõna sekka öelda veel tarkvarafirma strateegias.

Mis saab aga juhtidest ja tiimiliidritest, kes hääletuse tulemusena oma koha kaotavad? Nad peavad lihtsalt harjuma asjaoluga, et edaspidi töötavad nad mõnel teisel positsioonil. Selline üleminek ühelt positsioonilt teisele pole kindlasti kerge ja sellega harjumine nõuab aega. Näiteks kui Haufe-umantise esimene juht oli mõned aastad töötanud uue juhi alluvuses, avastas ta oma üllatuseks, et see oli talle elu parim juhtimistreening. Nüüd ongi firmas tekkinud spiraalsed karjäärid: üles-alla-üles-alla. Kuid loomulikult sõltub juhi positsioonilt lahkumine inimesest ja mitte igaüks ei tule sellega hästi toime. Seda üritatakse kompenseerida veidi kõlavama ametinimetusega.

Iga-aastane juhtide valik nõuab organisatsioonilt kõvasti emotsionaalset energiat ja aega, kuid Haufe-umantise filosoofia selle kõige taga on lihtne: kui soovid kohaneda muutunud tööga, siis juhtimine lihtsalt peab sellega kaasa minema. See, kui üritad nüüdisajastada töötegemise ja tulemuste saavutamise viise, säilitades samal ajal traditsioonilise juhid-otsustavad-juhtimise, lihtsalt ei tööta, kuigi leidub näiteid, kus teistmoodi sisustatud töökohta peetakse tõsimeeli teistmoodi töötegemiseks.

Töötajate laialdane kaasarääkimise õigus toob paratamatult kaasa suurema motivatsiooni, sest nii sai ju ise otsustatud. Pealegi on see juhtidele tõhus kontroll, et nad reaalsusest liigselt irduma ei hakkaks. Arnold on veendunud, et paljude ettevõtete allakäik algabki just sellest, kui juht ei ole (või enam ei ole) õige inimene selles ametipositsioonis. Seetõttu näeb ta selles ainult kasu, kui juht loovutab oma positsiooni kellelegi teisele, tundes, et tema pole selleks parim, ning toob kasu mõnes muus ametis.

Haufe-umantises siiski ei leita, et on leitud optimaalne juhtimismudel. Ja seda põhjusel, et liidrirollide sobitamine uut sorti tööga vajab jätkuvalt katsetamist. Küll aga on selle järjekordselt tagasivalitud juht Marc Stoffel veendunud, et Haufe-umantis jääb töötajate juhitavaks ettevõtteks. Sest töötajate otsuse kohaselt on see ainuke õige tee.

Kommentaarid on suletud

Antud lehekülg kasutab küpsiseid, et parandada teie kasutuskogemust. Lehe sirvimise jätkamisel nõustud meie küpsiste kasutamise tingimustega. Sain aru Loe lähemalt